Monday, November 29, 2010

better picture of yourself?

video

so, choose your angle right.. :)

kenapa tulang ikan sardin lembut??


kali ni, bukak2 fb, aku terbaca pulak pasal bahaya ikan sardin..
wa, bgus. org malaysia dh pndai utk hati2 pasal pemakanan diorang
walaupun bidang makanan adalah bidang aku, tp aku x pasti sgt mengenai bhya sardin
so, aku pun baca la dari mula sampai habis
wk2 suku bacaan, aku terbaca 'pernah x korang terfikir kenapa tulang sardin 2 lembut??'
hah, aku dah agak dah
memang inilah yg org2 awam tertanya2
mengikut artikel 2, dia penah rebus ikan 3 hr 3 mlm tp tulang ikan 2 x jd lmbut pun. so, utk melembutkan tulang ikan, 1 bahan kimia penyebab kanser ni diisi dlm mknn 2.
aku penah jugak dengar isu ni waktu pergi dengar ceramah mengenai HALAL kat fac dlu

peserta: ustaz, btol ke saya dengar yg orang lembutkan tulang ikan sardin guna bahan kimia yg diekstrak dari tulang babi?

waktu 2 budak2 food tech yg ada dlm dewan jadi kecoh.. mne la diorg dgr khabar angin 2.
pada pendapat aku, tulang2 ikan 2 jadi lembut disebabkan 1 proses penting dlm pengetinan mknn iaitu retort process. process ni dibuat menggunakan autoclave selepas produk mknn dah diisi dlm bekas dan di seal kan untuk sterilize the food (membunuh semua bacteria dlm mknn yg blh menyebabkn keracunan). suhu untuk retort process berbeza mengikut jns mknn yg diproses tp selalu nye dlm range 121–134 °C (250–273 °F).
aku penah buat experiment ni dalam mkmal (for few hours only), bkn takat tulang ikan, tulang ayam pun jd lembut (siap boleh kunyah sekali dgn daging dia). so, its not a big deal bila tulang ikan sardin jd lembut


p/s: correct me if i'm wrong..

Sunday, November 28, 2010

hidden danger of cafein


joyah: eh, x lama lgi nk exm ni.. aku kena siap kan stok nescafe ni..

senah: knp plk??

joyah: nak stay up kan..

senah: ye la.. aku pun same. jom r..

adakah anda seperti senah dan joyah? wk2 nak exam, stok nescafe anda lebih byk berbanding stok mknn anda? baca ni, mungkin hidup anda waktu exam berubah..

1) penah x rasa berdebar2 lepas minum kopi or nescafe?? tau x knp kita x blh tdo lps mnm kopi n nescafe?? well, this is the answer. 5 minit selepas minum or mkn sesuatu bercafein, cafein akan stimulate or merangsang central nervous system dan melepas kan stress hormone, dan memberi stress respon (wk2 ni kita rs sgt aktif, ready to fight, n sgt aggresive). klu kita dlm bhy or dlm situasi yg memerlukan daya respon yg tnggi, stress hormone mmg sgt berguna. tp bila kita duk diam (contoh nye tengah study) dan memerlukan kurang alertness, kita akan rasa berdebar2.. untuk jam2 yg berikutnye, selepas stress respon dh berkurang, kita akan rasa lapar dan cepat letih. waktu ni la, penggemar or pengguna nescafe akan cari sumting untuk kunyah2, mkn2, n telan2 utk memastikan dia sentiasa stay alert.. tapi gula dan cafein cuma akan bg short term of increased energy dan dia berkurang dgn cepat.. bila tenaga kita dh berkurang, kita pun akan start utk snacking again and again and again and again.. bila kita punya energy asyik naik, turun, naik,turun, badan akan rasa letih disebabkan perubahan perasaan dalam badan. so, otak x boleh nak focus n kita pon akan start la buat bnde2 merepek , jauh dari niat asal.. ( waktu exam selau mcm ni.. ptt la)

2) terlebih cafein juga boleh menyebabkan toxic dlm badan.. kita akan decrease keupayaan utk melakukan sesuatu bila cafein dh terlalu byk dlm bdn.. cntohnye, klu kita blh berlari dlm tempoh 30 minit, terlebih cafein blh menyebabkan lari 5 minit pun dh semput.. cafein x kan provide energy tapi dia give only chemical stimulation. cafein juga selalunya digunakan along with nicotine and sugar.. ada buku yg menyatakan cafein adalah 'lifetime drug' sbb sm mcm dadah, ia boleh menyebabka ketagihan dan merosakkan badan..


p/s: nescafe x m'bntu pun wk2 exam sbnr nye.. boleh menyebabkan kan payah nak focus n naik berat badan (WHAT???) ada la..

update

yay!!

laptop dh blh on

nasib baik

rasa nya macam dah nak ke gaung dah tadi

laptop oh laptop....

tension nye bila laptop buat perangai lagi

hiiiiiii!! geram btol

sape2 yg knl lptop 2, tau la pe problem yg sllu dia bt (pyh nk on)

hopefully, esk dia sihat semula..huhuhu

x de duit nk beli bru ni

td pon, 1 fmly puas try nk on kn dia


iji: kena urut2 dlu kot bru dia blh on (smbil tekan2 bdn lptop 2..)


mak: urut sudah, picit pun dah.. tinggal hempas dgn humban je yg blum.. nk hempas ke lptop ni ngah?? (smbil pndng laptop 2.. x mkn dek gertak mak laptop 2..)


faiz: faiz dh x nk tolong. hr 2 faiz try, smpai dh tenggelam button on dia.. 1 keje plk nk kena korek ngn garfu hr 2 (cis, ptt la mcm dh sengat ckit button on lptop ni. dia korek ngn garfu rupenye...)


abah: kita beli baru la ngah (yes, 2 yg aku nk dgr 2..hehehe)



but, i love my lptop so much.. dh 4 taun kot pakai

yg plg sedih bila dlm 2 ada byk cter yg blm tgk lg

p/s: sedih sedih sedih....

Sunday, November 14, 2010

sharing is caring

video

selamat hari isnin


still got the monday blues?? read and enjoy..

bihun vs mee

Bihun sangat cemburukan mee. Walau duduk di rak bersebelahan di supermarket, mereka tak pernah bertegur sapa. Malah bihun sering mempersendakan mee di depan umum, "Dasar si kuning gemuk... ingat orang suka sangat kat dialah tu!" hari-hari berlalu... namun mee buat derk aje dengan segala kerenah dan hinaan bihun.

Sehingga satu hari pekerja supermarket mengalih rak mee ke tempat lain. bihun gembira kerana tidak lagi melihat musuh tradisinya.

Hari berikutnya rak baru diletakkan di sebelah bihun, rak spaghetti. Bihun rasa marah dah berteriak; "Hoi, si kuning gemuk! jangan fikir ko buat teknik rebonding camtu aku tak kenal ko!!!"

happy monday people.. :P

Friday, November 12, 2010

list

what i want to watch this semester break

1) unubore keiji

2) yankee kun to megane chan

3) tumbling

4) happy boys

5) kimi hannin janai yo ne

hopefully they all great drama..

my all time favourite

my top 10 favourite drama

1) hakimi ikemen paradise @hanazakari no kimitachi e

2) hana yori dango

3) proposal daisakusen

4) gokusen

5) tantei gakuen Q class

6) my boss my hero

7) mr brain

8) tokyo dogs

9) one pound gospel

10) yukan club

#all of them are japan drama. most of them are detective story, funny, and about friendship..

selamat hari jumaat


1. Sepasang suami isteri bergaduh, tidak bertegur sapa sudah beberapa hari. Suatu hari, Si Suami ingin berbaik semula dengan Si Isteri. Caranya, dia telah menulis satu nota yang berbunyi, "KEJUTKAN SAYA PUKUL 6.30 PAGI ESOK". Pagi esoknya Si Suami lewat bangun dan terbaca nota di sisinya, "BANG, BANGUN BANG ..... SUDAH PUKUL 6.30 PAGI".



2. Seorang nenek di hospital dilawati cucunya. Tiba-tiba nenek terketar-ketar dan meminta kertas daripada cucu. Setelah menulis, diberikan kepada cucu tadi. Dalam kelam-kabut Si Cucu tak baca nota tersebut, dia masukkan saja dalam jeansnya. Selang seminggu kematian nenek, cucu pun teringat nota yang dia simpan (nasib baik belum basuh, maklumlah orang muda basuh jeans sebulan sekali). Dia sangka wasiat berjuta- juta RM. Tapi bila dibaca, nota berbunyi, "Woit cucu, jangan pijak getah oksigen tu, aku tak dapat bernafas".



3. Satu sukan baru diperkenalkan pada sukan SEA iaitu pertandingan KERAS KEPALA. Dimulakan dengan peserta Thai naik ke tingkat 1 dan terjun .. . whoosh! Gedegam! Dia bangun tanpa cedera. Peserta kedua, Indonesia naik ke tingkat 2 ... Zoooom! Bang! Dia bangun sambil menggosok kepala. Ok aje. Tibala peserta Malaysia . Naik ke tingkat 6. Sampai aje di atas dia hanya berdiri ... pengadil berkali-kali suruh terjun, dia tetap tak mau terjun. Akhirnya selepas bermesyuarat ... keputusan pemenang ialah dari Malaysia . [Sebab ape dia menang? Pasal dia KERAS KEPALA tak mau terjun ... :)]

Thursday, November 11, 2010

PANDUAN MEMBELI DSLR UNTUK NEWBIE.


#ni jmpe kt dlm 1 website 2.. sgt2 berguna

1. Keperluan atau kehendak

Benda 1st paling penting mesti la niat. Ada orang beli sebab trend. Ada orang beli sebab nak cari duit. Ada orang beli sebab hobi. Niat kena betul. Kalau memang hobi atau nak cari side income, ok la. Tapi bila melibatkan trend ni. Aku tak berapa gemar. Malas nak tembak banyak2 sebab dah ramai blogger tembak kot. Cursingmalay pun ada tulis pasal trend DSLR ni.
Bagi aku sape2 pun boleh start nak jadikan hobi. Asalkan bila beli DSLR tu guna betul2. Nanti takde lah baru beli sebulan dah jual balik sebab terperap tak guna, ataupun just tayang bawak kat shopping kompleks sambil berlagak dalam hati (aku ade DSLR. korang ada?)

2. Tengok bajet

Benda ni pun penting. DSLR bukan murah2 brader walaupun ‘pro2r42; DSLR kata RM3000 tu murah giler. Bagi newbie2, RM2000 pun dah mahal. So, bagi sesape nak start dengan bajet rendah, aku cadangkan beli yang secondhand. Tapi kena pandai cari la. Jangan kena tipu dengan yang dah berfungus, shutter count dah recycle beratus ribu.
Dan paling penting masa nak beli DSLR ni, baca no. 3 dulu.

3. Belajar asas DSLR

Asas ni untuk elakkan korang kena tipu dan memudahkan bila dah memiliki DSLR. Nanti orang tanya apa itu ISO, shutter, aperture baru menggelabah nak bukak blog mr. namie kan dah segan. Kaji dulu function2 DSLR. Baru tak kena kelentong ngan kedai atau orang yang jual.
Contohya kalau nak beli yang second, tengok body ade calar tak, skrin ade pixel dot yang mati ke tak, try gune auto focus ade bunyi bising ke berdesir ke, kalau boleh check sekali shutter count berapa.

4. Jangan dengar cakap2 orang

Perlu diingat sekeliling kita ramai yang PHD. Perasaan hasad dengki ni memang tak boleh tengok orang senang. So, kalau ada yang downkan korang, buat bodoh je. Lagi satu tak perlu terpengaruh sangat dengan cercaan dan kejian dalam blog2 pasal newbie DSLR. Yang penting point no. 1 tadi, niat kena betul.
Lagi satu jangan dengar le pasal Branding2 ni. Contohnya

brand C lagi bagus dari N
brand S orang tak pakai la der
brand O? mane ada orang pakai bro..
gambar N lagi cun dari C

Yang membezakan adalah spec camera tu sendiri. Tak kira la brand N, C, S or O. Nak senang, kalau ada member pakai N, beli N. Bukan apa, mudah nak pinjam lens, speedlite dan senang nak mintak ajar sebab lain brand lain features dia.

#buat aku lebih berfikir sblm bt kptsn..

proton vs mitsubishi

proton inspira back view

mitsubishi lancer evolution x back view


proton inspira front view

mitsubishi lancer evolution x front view

price:-
inspira:

manual 1.8 GT - RM 78,999 (SOLID) , RM 79,499 (METALLIC)
auto cvt 1.8 GT - RM 84,999 (SOLID) , RM 85,450 (METALLIC)
auto premium 2.0 GT - RM 91,999 (SOLID) , RM 92,450 (METALLIC)

lancer 2.0 GT :
rm119,619.10

take a break

video

sape sangka iklan snek udang boleh jd secomel ni..hihihi

what should i do


i feel so wrong

so right

so confius at the same time.

am i taking the right choice here?

will i regret?

oh god, guide me please

show me the way

Monday, November 8, 2010

pe'el manusia

kerenah housemates sepanjang exam..

paling bertenang
- its a tie between sarah n viva. 2 2 mmg sentiasa tenang. situasi : untuk subjek FST602 , viva bru nk start menhafal semua note sehari sebelum paper.. 2 pon dia blh mkn dlu, msuk bilik sekali sekala, belek2 story books. tapi dari apa yg perhati dari dia ni, dia sgt consistent. dia pny pace sangat x berubah dri mula dia stdy smpi la ke pg. dh pukul 3 4 pagi, dia still macam pukul 10 malam.. tengok dia macam x penat langsung, langsung x merungut pun.. kadang2 je nmpk dahi dia berkerut2 tp takat 2 je la.. klu sarah pulak, dia ni memang relax.. esok nye ada 2 paper (pagi n ptg) , dia blh g layan citer supernatural n msuk tdo pkl 9 mlm.. tenang giler bdk ni..hehehe. tapi dia ni jenis yg study awal.. so, logik la hujung2 2 dia dh x kelam kabut..

paling fokus
- jatuh pada ety n ana.. tempat diorang mmg kat ats meja.. asal kuar je msti nmpk diorg tgh kusyuk study ats meja.. tapi klu dh dtg bosan stdy, mcm2 la bnde merepek yg diorg buat.. mengintai rumah abg ats la, senaman tgh2 mlm, karaoke lgu2 lama, n mcm2 lagi.. tp ps2 smbung stdy sml smpai pagi..

hard core
- ni dila.. dia jnis yg stay up kt luar. klu kt umah mmg x stdy pon.. hidup dh mcm vampire. mlm mmg duk study kat luar, blk je trs tdo smpi ke ptg (ngm2 12 jam dia tdo)..

yang comel
- betik study paling comel.. smbil stdy smbil nyanyi2 dgn rmbut kembang rosmah dia 2.. dri jauh dh blh dgr dia sbut 'oh my god oh my god'. rupe2 nya tgh dgr lgu usher-omg..



waktu exam hri 2, mcm2 bnde pelik ktorg buat. duk melayan lgu hindustan sampai ke pagi (diketuai oleh dia), n karaoke lgu 4u2c (x blh blah bila viva pon ikut menari sekali.. ktorg gelak rmai2 bila tgk AC kurus kering, pakai suar pendek, bju bunga2, ps2 gntung cd kt leher..hehehe. tp 2 la hot stuff dulu kot)

Wednesday, November 3, 2010

kalaulah.. (2)

saya mahu kamera yg begini

video

p/s:...saya mahu lelaki yang begitu juga..hehehe (again)

kalaulah..

saya teringin handphone yg begini...


video

application:

on 1 system dlm hp 2 , letak je hp dlm poket baju/jaket, kita boleh kunci pintu rumah, lock or unlock motor, bayar mknn, mnmn, n kemudahan awam (mcm sistem kredit kad). semua blh dgn hanya 1 hp.. (tp klu hp 2 hilang mg seksa la hidup sbb sume pn b'gntung pd hp 2)

teknologi jepun mmg hebat.. saya juga teringin lelaki yg begini..hehehe