Thursday, December 30, 2010

places i go, people i see

esok dah nak balik shah alam (huhuhu..smbil nangis2 dalam hati). before cuti hari 2 memang dh plan utk g jejalan sepanjang cuti ni. so, mana aku dh jalan??

1) kemaman and cherating



    2) taman negara



    3) bukit tinggi



    5) hutan lipur lentang, bentong pahang



   4) sempurna resort, kuantan


and sebagai penutup musim ini ( dh mcm liga bola pulak..hehehe), mak buat majlis mkn2.. best

   



 dari kiri : puding buah,sambal perut, gulai lemak telur itik, and kerang masak kicap.....slurrpppp

dari kiri : air asam and sayur campur


main dish : ikan patin bakar tempoyak and daging bakar

Wednesday, December 29, 2010

kami dan bola


semalam final untuk piala suzuki kat indonesia.. aku?? mmg x pegi lakan. tengok ramai2 kat rumah je.. kali ni x nak post pasal kehebatan harimau malaya membaham sang garuda. semua pon sibuk post pasal 2. x kisah lah dlm fb, blog, atau twitter. pon bukan nak citer pasal kehenseman pemain2 sbb nora danish pon siap post dlm twitter pasal apek n safee. but, nk story pasal keadaan penyokong malaysia (of course) dlm umah aku

1) mak - ha, ni nama je mak. nampak je cam2 tapi pasal bola dia mmg tip top. sbb dia penah join team bola wanita zaman muda2 dulu (smpai penah nk pg lwn kat singapore), dia kira lg expert dri yg lain. bola blum smpai kat kaki player, dia dh lbh dlu tau yg bola 2 offside or x. so, utk 2, kami selalu nye akn tau 3 saat lagi awal dari org kat stadium..hehehe

2) abah - suara dia paling kuat klu bab sorak2 ni. 1 taman kot blh dgr. klu dia tb2 sunyi 2, tnda nye dia dh padam aka tido.

3) faiz (adik no 3) - fokus gila tgk bola. kalah rajagobal. suara lngsung x bnyi.. kdg2 2 tgk dia snyum je..

4) iji (bongsu) - suka sgt nk betting pasal game ni. hadiah?? sape kalah teka kena buat air. mmg cm2 la selalu nye.. n selalu nye, aku la yg kena buat air

camne nak tukar password wifi??

rasa tensen dlm seminggu ni sebab ada orang asyik curik line internet umah ni.. pencurik2 ni punya la hardcore smpai kan ada yg bgtau diorg lngsng x tutup laptop. sbb nk tunggu aku on kan wifi kat umah ni.. mmg la ada yg kata, x luak pon bil nya tp rasa terseksa jiwa raga ni bila tau ada yg online dri jauh. hasilnya? aku tukar kan password

cara2 utk tukar password wifi dgn mudah

1) bukak internet explorer ( browser lain x boleh guna) n dkat address dia type http://192.168.1.1. utk buat ni, laptop msti connect by cabel (x blh by wireless).

2) then, dia akan suruh kita letak modem username n modem password. u/n yg kita pakai is tmuser n dia pny p/w is tmuser also.

3) kat c2, kita tukar la wep key yg lama dgn wep yg bru..

4) save n ttp wifi, biarkan dl 2 minit, then it ready to use.. with new p/word..hehehehe

p/s: pada yg suka suki curik line kami, pdn muka korg. tunggu la smpai pagi pon. mmg x dapek la..hehehe

Tuesday, December 28, 2010

azam tahun baru

azam taun baru waktu aku kecik2 dulu...,

1) azam wajib - nak dapat no 1. yg ni mmg x penah tercapai. jgn kata capai, cuit pon x.. kelabu je aku tgk azam 2.. malas x hengat aku zaman dulu.. skang dh rjin..hehehe

2) penah sekali 2, aku nak jadi doktor haiwan. waktu ni darjah 2 kot. aku time ni syg sgt ngn kucing. so, azam tahun 2, aku nak ubat semua binatang sakit yg aku jumpe. hasilnya?? aku penah urut kucing aku dgn minyak cap kapak sebab aku tgk dia mcm x larat nak bangun.. mengelupur dia buat dek aku... sori

3) penah ada azam nak jadi penyanyi..hehehehe. aku curik tape salem ayah aku then aku record suara aku sendiri ( konon2 nye feeling ada album sendiri la..). 2 hari lepas aku buat 2, ayah aku tanya, 'angah ada nampak tape salem abah??'. gagap aku nak jawab yg tape dia 2 aku dh jahanam kan.. tp aku x bgtau pon. aku ckp je yg aku x tau..

waktu kecik2 azam mmg melambak. sbb nye?? tiap2 tahun cikgu aku tanya apa azam tahun baru.. hasilnya, azam2 merepek ni la yg aku buat. x pnh thn setahun pon. lebih kurang seminggu lepas tahun baru je dia tahan. (awal2 tahun tgh semangat nk penuhkan azam2 2..).. so, apa azam aku tahun ni??..hurmm

Thursday, December 23, 2010

trivia kekayaan bill gates

1. Bill Gates menghasilkan US$250 setiap saat,sekitar US$20 juta sehari dan US$7.8 milion setahun!


2. Jika dia kehilangan atau hilang US$1.000, dia tidak perlu susah2 lagi untuk mengambilnya kembali kerana sama dengan waktu 4 saat untuk mengambil, dia sudah memperoleh penghasilan dalam jumlah yang sama.

3. Hutang nasional Amerika sekitar US$5.62 trilion, jika Bill Gates akan membayar sendiri hutang itu, dia dapat melangsaikannya dalam waktu kurang dari 10 tahun.

4. Jika Bill Gates dapat menyumbangkan US$15 kepada semua orang di dunia tapi dia tetap dapat menyimpan US$5 juta sebagai wang sakunya.

5. Michael Jordan adalah atlit yang dibayar paling mahal di Amerika. Jika dia tidak makan dan minum dan tetap membiarkan penghasilannya dan dalam masa setahun wang Jordan berjumlah US$30 juta, dia tetap harus tunggu sampai 277 tahun baru la boleh jadi sekaya Bill Gates sekarang

6. Jika Bill Gates adalah sebuah negara, dia akan menjadi negara terkaya didunia iaitu ke 37 atau jadi syarikat Amerika terbesar nombor 13, bahkan melebihi kekayaan IBM.

7. Jika semua wang Bill Gates ditukarkan ke dalam pecahan US$1, kita dapat menyusunnya menjadi jalan dari bumi ke bulan, 14 kali ulang balik. Tapi jalan itu harus dibuat non stop selama 1400 tahun dan menggunakan sejumlah 713 buah pesawat Boeing 747 untuk mengangkut semua wang itu.

8. Bill Gates sekarang berumur 40 tahun. Jika kita merumuskan dia dapat hidup 35 tahun lagi maka dia harus membelanjakan US$6.78 juta per hari untuk menghabiskan semua wang sebelum dia mati

9. Akan Tetapi!Jika pengguna Microsoft Windows dapat mengklaim US$1 untuk setiap kali komputer hang@rosak kerana Microsoft, Bill Gates akan segera bankrup dalam waktu 3 tahun!

saat komputer mula diperkenalkan


Jim Cartlon, seorang wartawan Wall Street Journal, baru-baru ini mengumpulkan keluhan dari pengguna komputer Amerika semasa di awal era komputer.

1. Compaq pernah mempertimbangkan untuk mengubah perintah “Press ANY Key” menjadi “Press ENTER Key” kerana banyak penggunanya yang telefon yang menanyakan dimana tombol “ANY” di keyboard.

2. AST Technical Support menerima laporan komplen kerana kesulitan menggunakan mouse. Semasa Techincal Support datang ke rumahnya, mereka menjumpai mouse tersebut tidak boleh digunakan… kerana masih berbungkus rapi di dalam plastiknya. Penggunanya (seorang wanita) takut dengan mouse (tikus) sehingga tidak berani mengeluarkannya dari dalam plastik. Takut diserang mouse komputer?

3. Di tahun 1980-an, ketika disket masih berukuran besar, Compaq pernah menerima keluhan seorang pengguna yang disketnya tidak boleh dibaca oleh drive-disk komputer. Setelah diselidiki, ternyata pengguna itu sebelumnya memasukkan disket ke dalam mesin taip dan menaip label yang tertampal di disket itu.

4. Sebuah keluhan lain dari pengguna AST yang mengatakan disket mereka terkena virus yang sukar dibersihkan. Petugas AST meminta orang itu mengirimkan copy disket yang terkena virus itu untuk diselidiki. Beberapa hari kemudian, petugas AST menerima fotostat disket dari pengguna tersebut.

5. Seorang pengguna DELL mengeluh dia tidak dapat mengirimkan fax via komputer.
Setelah diarahkan selama 40 minit melalui telefon, petugas DELL mendapati pengguna itu mencuba fax via komputer dengan cara memegang kertas yang akan di fax di depan monitor, sambil menekan tombol “SEND” di layar.

6. Seorang konsumen DELL lain mengeluh karena keyboard yang digunakannya sudah tidak berfungsi sejak dibersihkan. Ketika ditanya cara ida membersihkan keyboard, dia menjelaskan, “Saya mencuci dan menggosok semua bahagian keyboard dengan sabun, dan membilasnya dengan air, lalu menjemurnya.”

7. Seorang pengguna DELL marah-marah kerana tidak boleh menyalakan komputer yang baru dibelinya. “Semua sudah terpasang dengan baik.Tapi setiap kali saya tekan pedal kaki , tidak terjadi apa-apa.” Setelah diselidiki ternyata “pedal kaki” yang dimaksud orang itu adalah : mouse.

8. Seorang lagi pengguna DELL marah kerana komputer barunya tidak nyala.
Dia menjelaskan semua sudah terpasang dengan benar, dan ketika dia menunggu selama 20 minit, tidak terjadi apa-apa pada komputernya. Ketika teknisi DELL menanyakan apakah “power switch” sudah dinyalakan, dia balik bertanya, “Power switch apa?”

9. Berikut adalah tanya-jawab antara petugas Novell NetWire dengan seorang pembeli :

Penelefon : Hello, boleh bercakap dengan Tech Support?
Novell : Ya, boleh saya dibantu?
Penelefon : Tempat letak cawan di PC saya patah. Apa mungkin saya bisa menggantinya?
Novell : Tempat letak cawan? Apakah itu hadiah saat Anda membeli komputer?
Penelefon : Tidak. Tempat letak cawan ini sudah ada di komputer saya. Dan ketika saya meletakkan gelas saya di atasnya, tempat itu patah. Yang saya ketahui, di bahagian depan tempat itu ada tulisan “CD-ROM, 16X”.
(Saat itu juga, petugas Novell langsung mematikan telefon dan tertawa terbahak-bahak…)

Wednesday, December 15, 2010

kisah sang pertama

1. Orang yang pertama menulis Bismillah :
Nabi Sulaiman AS.

2..Orang yang pertama minum air zamzam :
Nabi Ismail AS.

3..Orang yang pertama berkhatan :
Nabi Ibrahim AS.

4.Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat :
Nabi Ibrahim AS.
.
5...Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat :
Nabi Adam AS.

6....Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah :
Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat :
Nabi Muhammad SAW

8. ..Orang yang pertama menjadi khalifah Islam :
Abu Bakar AsSiddiq RA

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah:
Umar bin Al-Khattab RA

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam:
Al-Hasan bin Ali RA

11. ..Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW:
Thuwaibah RA

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki :
Al-Harith bin Abi Halah RA

13. ..Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita:
Sumayyah binti Khabbat RA

14... Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran :
Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah :
Saad bin Abi Waqqas RA


16. ...Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan azan:
Bilal bin Rabah RA

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW :
Ali bin Abi Tholib RA

18.... Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW:
Tamim Ad-dary RA

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA

20.... Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW:
Ibban bin Othman bin Affan RA

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW :
Khadijah binti Khuwailid RA

22... Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh :
Imam Syafei RH

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam:
Ali bin Abi Tholib RA

24. ....Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam :
Muawayah bin Abi Sufyan RA

25... Orang yang pertama membuat perpustakaan awam :
Harun Ar-Rasyid RH

26.Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA

27... Orang yang pertama menghafal Al-Quran selepas Rasulullah SAW:
Ali bn Abi Tholib RA

28.Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah :
Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH

29...Orang yang pertama digelar Al-Muqry :
Mus'ab bin Umair RA

30. ... Orang yang pertama masuk Syurga :
Nabi Muhamamad SAW

Sunday, December 5, 2010

my new era




its monday.. so, its a good day to do some change. i am working on something right now. i work my hardest here so hopefully in a week, i see the result..

p/s: change to be better

Thursday, December 2, 2010

9 Deadly Words Used By Women

every guy should know this:-

pengarauh tv



betul la tv boleh pengaruh budak2.. hari 2 aku tengok ninja boy dengan iji. dlm cter 2, ada tnjuk yg diorg makan kuih kasutera..

kirimaru : wa, ni la kuih tersedap sekali di dunia. btol x shinbei?

shinbei : umm!!!

iji tiba2 pandang aku. sambil sengeh2.

aku : ni pehal plk ni??

iji : angah, blh tlg iji x? (sambil sengeh lagi)

aku : tlg apa?

iji : apa kate angah buat kan iji kuih kasutera ni.. iji tiba2 teringin la..

pulak dahhh...hadoi

Monday, November 29, 2010

better picture of yourself?

video

so, choose your angle right.. :)

kenapa tulang ikan sardin lembut??


kali ni, bukak2 fb, aku terbaca pulak pasal bahaya ikan sardin..
wa, bgus. org malaysia dh pndai utk hati2 pasal pemakanan diorang
walaupun bidang makanan adalah bidang aku, tp aku x pasti sgt mengenai bhya sardin
so, aku pun baca la dari mula sampai habis
wk2 suku bacaan, aku terbaca 'pernah x korang terfikir kenapa tulang sardin 2 lembut??'
hah, aku dah agak dah
memang inilah yg org2 awam tertanya2
mengikut artikel 2, dia penah rebus ikan 3 hr 3 mlm tp tulang ikan 2 x jd lmbut pun. so, utk melembutkan tulang ikan, 1 bahan kimia penyebab kanser ni diisi dlm mknn 2.
aku penah jugak dengar isu ni waktu pergi dengar ceramah mengenai HALAL kat fac dlu

peserta: ustaz, btol ke saya dengar yg orang lembutkan tulang ikan sardin guna bahan kimia yg diekstrak dari tulang babi?

waktu 2 budak2 food tech yg ada dlm dewan jadi kecoh.. mne la diorg dgr khabar angin 2.
pada pendapat aku, tulang2 ikan 2 jadi lembut disebabkan 1 proses penting dlm pengetinan mknn iaitu retort process. process ni dibuat menggunakan autoclave selepas produk mknn dah diisi dlm bekas dan di seal kan untuk sterilize the food (membunuh semua bacteria dlm mknn yg blh menyebabkn keracunan). suhu untuk retort process berbeza mengikut jns mknn yg diproses tp selalu nye dlm range 121–134 °C (250–273 °F).
aku penah buat experiment ni dalam mkmal (for few hours only), bkn takat tulang ikan, tulang ayam pun jd lembut (siap boleh kunyah sekali dgn daging dia). so, its not a big deal bila tulang ikan sardin jd lembut


p/s: correct me if i'm wrong..

Sunday, November 28, 2010

hidden danger of cafein


joyah: eh, x lama lgi nk exm ni.. aku kena siap kan stok nescafe ni..

senah: knp plk??

joyah: nak stay up kan..

senah: ye la.. aku pun same. jom r..

adakah anda seperti senah dan joyah? wk2 nak exam, stok nescafe anda lebih byk berbanding stok mknn anda? baca ni, mungkin hidup anda waktu exam berubah..

1) penah x rasa berdebar2 lepas minum kopi or nescafe?? tau x knp kita x blh tdo lps mnm kopi n nescafe?? well, this is the answer. 5 minit selepas minum or mkn sesuatu bercafein, cafein akan stimulate or merangsang central nervous system dan melepas kan stress hormone, dan memberi stress respon (wk2 ni kita rs sgt aktif, ready to fight, n sgt aggresive). klu kita dlm bhy or dlm situasi yg memerlukan daya respon yg tnggi, stress hormone mmg sgt berguna. tp bila kita duk diam (contoh nye tengah study) dan memerlukan kurang alertness, kita akan rasa berdebar2.. untuk jam2 yg berikutnye, selepas stress respon dh berkurang, kita akan rasa lapar dan cepat letih. waktu ni la, penggemar or pengguna nescafe akan cari sumting untuk kunyah2, mkn2, n telan2 utk memastikan dia sentiasa stay alert.. tapi gula dan cafein cuma akan bg short term of increased energy dan dia berkurang dgn cepat.. bila tenaga kita dh berkurang, kita pun akan start utk snacking again and again and again and again.. bila kita punya energy asyik naik, turun, naik,turun, badan akan rasa letih disebabkan perubahan perasaan dalam badan. so, otak x boleh nak focus n kita pon akan start la buat bnde2 merepek , jauh dari niat asal.. ( waktu exam selau mcm ni.. ptt la)

2) terlebih cafein juga boleh menyebabkan toxic dlm badan.. kita akan decrease keupayaan utk melakukan sesuatu bila cafein dh terlalu byk dlm bdn.. cntohnye, klu kita blh berlari dlm tempoh 30 minit, terlebih cafein blh menyebabkan lari 5 minit pun dh semput.. cafein x kan provide energy tapi dia give only chemical stimulation. cafein juga selalunya digunakan along with nicotine and sugar.. ada buku yg menyatakan cafein adalah 'lifetime drug' sbb sm mcm dadah, ia boleh menyebabka ketagihan dan merosakkan badan..


p/s: nescafe x m'bntu pun wk2 exam sbnr nye.. boleh menyebabkan kan payah nak focus n naik berat badan (WHAT???) ada la..

update

yay!!

laptop dh blh on

nasib baik

rasa nya macam dah nak ke gaung dah tadi

laptop oh laptop....

tension nye bila laptop buat perangai lagi

hiiiiiii!! geram btol

sape2 yg knl lptop 2, tau la pe problem yg sllu dia bt (pyh nk on)

hopefully, esk dia sihat semula..huhuhu

x de duit nk beli bru ni

td pon, 1 fmly puas try nk on kn dia


iji: kena urut2 dlu kot bru dia blh on (smbil tekan2 bdn lptop 2..)


mak: urut sudah, picit pun dah.. tinggal hempas dgn humban je yg blum.. nk hempas ke lptop ni ngah?? (smbil pndng laptop 2.. x mkn dek gertak mak laptop 2..)


faiz: faiz dh x nk tolong. hr 2 faiz try, smpai dh tenggelam button on dia.. 1 keje plk nk kena korek ngn garfu hr 2 (cis, ptt la mcm dh sengat ckit button on lptop ni. dia korek ngn garfu rupenye...)


abah: kita beli baru la ngah (yes, 2 yg aku nk dgr 2..hehehe)



but, i love my lptop so much.. dh 4 taun kot pakai

yg plg sedih bila dlm 2 ada byk cter yg blm tgk lg

p/s: sedih sedih sedih....

Sunday, November 14, 2010

sharing is caring

video

selamat hari isnin


still got the monday blues?? read and enjoy..

bihun vs mee

Bihun sangat cemburukan mee. Walau duduk di rak bersebelahan di supermarket, mereka tak pernah bertegur sapa. Malah bihun sering mempersendakan mee di depan umum, "Dasar si kuning gemuk... ingat orang suka sangat kat dialah tu!" hari-hari berlalu... namun mee buat derk aje dengan segala kerenah dan hinaan bihun.

Sehingga satu hari pekerja supermarket mengalih rak mee ke tempat lain. bihun gembira kerana tidak lagi melihat musuh tradisinya.

Hari berikutnya rak baru diletakkan di sebelah bihun, rak spaghetti. Bihun rasa marah dah berteriak; "Hoi, si kuning gemuk! jangan fikir ko buat teknik rebonding camtu aku tak kenal ko!!!"

happy monday people.. :P

Friday, November 12, 2010

list

what i want to watch this semester break

1) unubore keiji

2) yankee kun to megane chan

3) tumbling

4) happy boys

5) kimi hannin janai yo ne

hopefully they all great drama..

my all time favourite

my top 10 favourite drama

1) hakimi ikemen paradise @hanazakari no kimitachi e

2) hana yori dango

3) proposal daisakusen

4) gokusen

5) tantei gakuen Q class

6) my boss my hero

7) mr brain

8) tokyo dogs

9) one pound gospel

10) yukan club

#all of them are japan drama. most of them are detective story, funny, and about friendship..

selamat hari jumaat


1. Sepasang suami isteri bergaduh, tidak bertegur sapa sudah beberapa hari. Suatu hari, Si Suami ingin berbaik semula dengan Si Isteri. Caranya, dia telah menulis satu nota yang berbunyi, "KEJUTKAN SAYA PUKUL 6.30 PAGI ESOK". Pagi esoknya Si Suami lewat bangun dan terbaca nota di sisinya, "BANG, BANGUN BANG ..... SUDAH PUKUL 6.30 PAGI".



2. Seorang nenek di hospital dilawati cucunya. Tiba-tiba nenek terketar-ketar dan meminta kertas daripada cucu. Setelah menulis, diberikan kepada cucu tadi. Dalam kelam-kabut Si Cucu tak baca nota tersebut, dia masukkan saja dalam jeansnya. Selang seminggu kematian nenek, cucu pun teringat nota yang dia simpan (nasib baik belum basuh, maklumlah orang muda basuh jeans sebulan sekali). Dia sangka wasiat berjuta- juta RM. Tapi bila dibaca, nota berbunyi, "Woit cucu, jangan pijak getah oksigen tu, aku tak dapat bernafas".



3. Satu sukan baru diperkenalkan pada sukan SEA iaitu pertandingan KERAS KEPALA. Dimulakan dengan peserta Thai naik ke tingkat 1 dan terjun .. . whoosh! Gedegam! Dia bangun tanpa cedera. Peserta kedua, Indonesia naik ke tingkat 2 ... Zoooom! Bang! Dia bangun sambil menggosok kepala. Ok aje. Tibala peserta Malaysia . Naik ke tingkat 6. Sampai aje di atas dia hanya berdiri ... pengadil berkali-kali suruh terjun, dia tetap tak mau terjun. Akhirnya selepas bermesyuarat ... keputusan pemenang ialah dari Malaysia . [Sebab ape dia menang? Pasal dia KERAS KEPALA tak mau terjun ... :)]

Thursday, November 11, 2010

PANDUAN MEMBELI DSLR UNTUK NEWBIE.


#ni jmpe kt dlm 1 website 2.. sgt2 berguna

1. Keperluan atau kehendak

Benda 1st paling penting mesti la niat. Ada orang beli sebab trend. Ada orang beli sebab nak cari duit. Ada orang beli sebab hobi. Niat kena betul. Kalau memang hobi atau nak cari side income, ok la. Tapi bila melibatkan trend ni. Aku tak berapa gemar. Malas nak tembak banyak2 sebab dah ramai blogger tembak kot. Cursingmalay pun ada tulis pasal trend DSLR ni.
Bagi aku sape2 pun boleh start nak jadikan hobi. Asalkan bila beli DSLR tu guna betul2. Nanti takde lah baru beli sebulan dah jual balik sebab terperap tak guna, ataupun just tayang bawak kat shopping kompleks sambil berlagak dalam hati (aku ade DSLR. korang ada?)

2. Tengok bajet

Benda ni pun penting. DSLR bukan murah2 brader walaupun ‘pro2r42; DSLR kata RM3000 tu murah giler. Bagi newbie2, RM2000 pun dah mahal. So, bagi sesape nak start dengan bajet rendah, aku cadangkan beli yang secondhand. Tapi kena pandai cari la. Jangan kena tipu dengan yang dah berfungus, shutter count dah recycle beratus ribu.
Dan paling penting masa nak beli DSLR ni, baca no. 3 dulu.

3. Belajar asas DSLR

Asas ni untuk elakkan korang kena tipu dan memudahkan bila dah memiliki DSLR. Nanti orang tanya apa itu ISO, shutter, aperture baru menggelabah nak bukak blog mr. namie kan dah segan. Kaji dulu function2 DSLR. Baru tak kena kelentong ngan kedai atau orang yang jual.
Contohya kalau nak beli yang second, tengok body ade calar tak, skrin ade pixel dot yang mati ke tak, try gune auto focus ade bunyi bising ke berdesir ke, kalau boleh check sekali shutter count berapa.

4. Jangan dengar cakap2 orang

Perlu diingat sekeliling kita ramai yang PHD. Perasaan hasad dengki ni memang tak boleh tengok orang senang. So, kalau ada yang downkan korang, buat bodoh je. Lagi satu tak perlu terpengaruh sangat dengan cercaan dan kejian dalam blog2 pasal newbie DSLR. Yang penting point no. 1 tadi, niat kena betul.
Lagi satu jangan dengar le pasal Branding2 ni. Contohnya

brand C lagi bagus dari N
brand S orang tak pakai la der
brand O? mane ada orang pakai bro..
gambar N lagi cun dari C

Yang membezakan adalah spec camera tu sendiri. Tak kira la brand N, C, S or O. Nak senang, kalau ada member pakai N, beli N. Bukan apa, mudah nak pinjam lens, speedlite dan senang nak mintak ajar sebab lain brand lain features dia.

#buat aku lebih berfikir sblm bt kptsn..

proton vs mitsubishi

proton inspira back view

mitsubishi lancer evolution x back view


proton inspira front view

mitsubishi lancer evolution x front view

price:-
inspira:

manual 1.8 GT - RM 78,999 (SOLID) , RM 79,499 (METALLIC)
auto cvt 1.8 GT - RM 84,999 (SOLID) , RM 85,450 (METALLIC)
auto premium 2.0 GT - RM 91,999 (SOLID) , RM 92,450 (METALLIC)

lancer 2.0 GT :
rm119,619.10

take a break

video

sape sangka iklan snek udang boleh jd secomel ni..hihihi

what should i do


i feel so wrong

so right

so confius at the same time.

am i taking the right choice here?

will i regret?

oh god, guide me please

show me the way

Monday, November 8, 2010

pe'el manusia

kerenah housemates sepanjang exam..

paling bertenang
- its a tie between sarah n viva. 2 2 mmg sentiasa tenang. situasi : untuk subjek FST602 , viva bru nk start menhafal semua note sehari sebelum paper.. 2 pon dia blh mkn dlu, msuk bilik sekali sekala, belek2 story books. tapi dari apa yg perhati dari dia ni, dia sgt consistent. dia pny pace sangat x berubah dri mula dia stdy smpi la ke pg. dh pukul 3 4 pagi, dia still macam pukul 10 malam.. tengok dia macam x penat langsung, langsung x merungut pun.. kadang2 je nmpk dahi dia berkerut2 tp takat 2 je la.. klu sarah pulak, dia ni memang relax.. esok nye ada 2 paper (pagi n ptg) , dia blh g layan citer supernatural n msuk tdo pkl 9 mlm.. tenang giler bdk ni..hehehe. tapi dia ni jenis yg study awal.. so, logik la hujung2 2 dia dh x kelam kabut..

paling fokus
- jatuh pada ety n ana.. tempat diorang mmg kat ats meja.. asal kuar je msti nmpk diorg tgh kusyuk study ats meja.. tapi klu dh dtg bosan stdy, mcm2 la bnde merepek yg diorg buat.. mengintai rumah abg ats la, senaman tgh2 mlm, karaoke lgu2 lama, n mcm2 lagi.. tp ps2 smbung stdy sml smpai pagi..

hard core
- ni dila.. dia jnis yg stay up kt luar. klu kt umah mmg x stdy pon.. hidup dh mcm vampire. mlm mmg duk study kat luar, blk je trs tdo smpi ke ptg (ngm2 12 jam dia tdo)..

yang comel
- betik study paling comel.. smbil stdy smbil nyanyi2 dgn rmbut kembang rosmah dia 2.. dri jauh dh blh dgr dia sbut 'oh my god oh my god'. rupe2 nya tgh dgr lgu usher-omg..



waktu exam hri 2, mcm2 bnde pelik ktorg buat. duk melayan lgu hindustan sampai ke pagi (diketuai oleh dia), n karaoke lgu 4u2c (x blh blah bila viva pon ikut menari sekali.. ktorg gelak rmai2 bila tgk AC kurus kering, pakai suar pendek, bju bunga2, ps2 gntung cd kt leher..hehehe. tp 2 la hot stuff dulu kot)

Wednesday, November 3, 2010

kalaulah.. (2)

saya mahu kamera yg begini

video

p/s:...saya mahu lelaki yang begitu juga..hehehe (again)

kalaulah..

saya teringin handphone yg begini...


video

application:

on 1 system dlm hp 2 , letak je hp dlm poket baju/jaket, kita boleh kunci pintu rumah, lock or unlock motor, bayar mknn, mnmn, n kemudahan awam (mcm sistem kredit kad). semua blh dgn hanya 1 hp.. (tp klu hp 2 hilang mg seksa la hidup sbb sume pn b'gntung pd hp 2)

teknologi jepun mmg hebat.. saya juga teringin lelaki yg begini..hehehe

Friday, October 29, 2010

Kalau Allah itu Maha Baik, Kenapa buat neraka?

*lama x tulis dlm blog ni.. so, first entry after months x jenguk blog ni, aku post kan apa yg aku jmpe dlm blog org lain ni...

Ini kisah benar.. Kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama.
Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.
Saya tidak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan.
Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan.
Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.
Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di sebuah pasaraya telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat.
Maka dia pun kena denda.
Setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "lepas ini diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan.
Peraturan ni bukan semata-mata peraturan Majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga.
Kalau derhaka tidak mematuhi perintahNya, takut nanti tidak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah.
Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tidak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka."
Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri, tiba-tiba membentak "Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka?
Kenapa tidak sediakan syurga sahaja? Macam itu ke Tuhan Maha Penyayang?" Mungkin dari tadi dia sudah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz. Sudah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung.
Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia.
Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab: "Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz.
Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam.
Hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga.
Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur.
Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga. Kan Tuhan tu baik?"
Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan:
"Perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik, orang jahat, semua masuk syurga.
Maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan 'lulus' percuma.
Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga. Perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol di syurga.
Selepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak. Tak ada siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'.
Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?" Tanya ustaz.
"Mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas macam tu je." Rungut si gadis.
Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"
Gadis tu terdiam.
Ustaz mengakhiri kata-katanya:
"Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil.
Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain.
Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji di atas dunia ni.
Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan hak kita untuk berpakaian sesuka hati kita.
Ingatlah, semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian.
Semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita juga."

Wednesday, September 1, 2010

rumah penyayang

semalam pergi rumah anak2 yatim penyayang yang dianjurkan oleh pelajar2 semester 5 teknologi makanan. aku mmg x penah pegi rumah anak2 yatim. mula2 sampai 2 dh rs sedih. tgk bdk2 kecik dari umur 7 tahun sampai la 17 tahun dah sedia tnggu ktorg dr pukul 11.30 lg (ktorg smpai dlm pkl 1.00). acara mula dgn pembahagian group. aku, kak yan, kak nora, dimas, n ghea jadi faci utk 1 group. mula2 2 mmg enjoy. diorg nmpk sama je dgn bdk2 lain. suka main, active (w'pun buln puasa) n sgt comel. first thing yg buat aku sedih dgn bdk2 ni is, bila aku tny something kat sorg ahli group aku

aku : yati (nama bdk 2), kalau korang pny barang2 kelengkapan sekolah dh hbs, mcm mn ye?? (niat aku tny cuma nk tau kat mana diorg selalu kuar outing n brp elaun yg diorg dpt wk2 keluar)

yati : erm.. tnggu org sedekah la.. klu x de, pnja dulu. dh ada yg sedekah, bru dpt brg2 bru

tersentap aku dgr jwpn yati. dia bru 13 taun n dia x penah malu pn nk mengaku yg dia pki brg2 sedekah.

n then, 1 lg yg buat aku t'diam..

aku : akak dulu ddk asrama jgk. 5 tahun dr form 1 smpai form 5

yati : saya kat sini dah 7 taun. akak 2 (smbil tnjuk kat sorg bdk pompuan), skrg ni dh form 5. dia dtg sini wk2 dia drjah 1 dl..

betapa lama ny diorg ni dh jd ank yatim. wk2 2 aku t'pikir, setakat 5 tahun ddk asrama dgn hujung mggu still blh blk, 2 bkn hdp b'dikari yg sbnr.. wk2 b'buka lg skl emosi ktorg t'gnggu. lps tadarus. sume pegi ke dewan mkn. mknn ktorg dh terhidng ats meja tp diorg kena beratur utk ambk mknn. wk2 aku ke depan nk ambik air, aku tgk dlm tray diorg cuma ada 1 kurma yg kering, satu karipap, 1 agar2 yg saiz dia separuh dr saiz asl ktorg bwk, n 1 puding yg jgk separuh dr saiz asl ktorg. kenyang ke mkn byk 2 je?? ats eja ktorg uih smpai blh 5 kali tmbah tp diorg cuma dpt utk saiz yg kecik je.. 2 pn 1 je. ktorg pn msk kn la kuih2 ats meja ktorg 2 dlm pnggn n bagi kat diorg. sekaliletak je trus lesap. mmg bdk2 ni lapar. tp mknn yg diorg dpt x cukup. wk2 aku ddk dgn ena tgk bdk2 ni, ena ckp:

ena: bayang kan ye, bdk2 ni t'pksa beratur ambk mknn, mkn dlm tray, x penah kenyang btul2, bsuh tray sdr, n buat sume2 bnda 2, sdg kn diorg kecik lagi. masing2 baru sekolah rndah.

time 2 aku t'pikir, btl jgk. bdk2 kecik ni x dpt nk mkn semea ngn mak ayh diorg, x dpt mkn sedap2. mn2 yg kecik 2, x dpt apa2 reward utk puasa penuh. wk2 mkn nasi lepas solat maghrib, ramai antra ktorg yg menangis bila dpt tau yg bdk2 ni cuma dpt mkn udang, 2 ekor sorg je.( menumlm 2 udang masak sambal, ayam kurma, sayur campur) 2 blm kira aym yg potong mcm utk sekali telan je n sayur yg boleh ira dgn jari brp je yg diorg dpt. tp sbb bdk2 uitm yg toong senduk kan lauk, ktorg bg sebanyk2 nye.. paling terkejut bila ada yg b'bnyi

: eh, knp mlm ni lauk kita byk?

: kak, akak bagi banyak2 ni, akak x makan ke?

: ya allah, kenyang nye malam ni. x penah sekenyang ni..

: best nye dpt udang. x penah makan pun..

: kak, saya x nk aym lebih, saya mintak kuah je ..(bila ada yg mntak kuah tp ktorg bg sekali dgn aym)

puas hati bl tgk diorg mkn btul2. tp sbb x biasa mkn byk, diorg mkn pn x hbs. pengalaman ni btl2 ajar aku supaya hargai apa yg kita ada.. oleh itu, bersyukurlah wahai manusia~

Friday, August 27, 2010

lagu raya

masih lagi dalam mode nak raya. kali ni nak citer pasal lagu raya favourite. aku suka lagu raya yang zaman2 dulu. lagu raya zaman sekarang ni kebaykn nya x meriah. x de feeling raya mcm lagu2 lama 2. antara lagu2 favourite aku adalah:-

1) anuar zain dan elina - suasana di hari raya
2) saloma - selamat hari raya
3) hail hamid dan uji rashid - seloka hari raya
4) sanisah huri - selamat hari raya
5) jamal abdillah - salam aidilfitri

ada byk lagi lagu tapi dah lupa tajuknya..

*kalau kecik2 dulu suka lagu 'dum dum dum, bunyi mercun..'. sapa ye nyanyi lagu 2??

Wednesday, August 25, 2010

puasa n raya..

bila baca blog org, sume duk citer pasal kenangn puasa. bila baca sume 2, teringat aku zaman puasa aku kecik2 dulu. aku start puasa penuh waktu drjah 2. kira mmg hebat gila la 2 sbb kakak aku pn dpt pnh kan puasa wk2 drjh 4 tp ps2 dia gnti puasa dia yg x pnh wk2 drjah 3 beberapa taun kemudian.. kira nya aku blh bngga la dgn 'status puasa' aku.. dulu waktu kecik, mak ngn abah suka hantar aku balik kg. asal cuti je mmg c2 la kami ni merantau. kat saa ada tok, acik, ayh cik, n sepupu2 aku yg lain. mmg havoc bl kitorng ni berkumpul. time kasih kat tok sbb smpai skrg pn kitorg still rapat w'pun dh nk dekat 10 taun tok meninggal.. ada sekali, kami sambut puasa lps bnjir. w'pun rumah tok x kena bnjir, tp tok still dapat brg2 bntuan bnjir. barang2 keperluan mcm sardin, beras, susu, mcm2 lagi.. tp dlm byk2 brg yg kami dpt, ada 1 nda yg ktorg x pnh sntuh...- baked bean. diorg ni pn, klu ye nk bg mknn dlm tin utk mngsa2 bnjir, bg la yg logik ckit. duk bg baked bean pd org kampung, mn la diorg tau cmne nk mkn bnda 2. wk2 2, aku tgk pn x selera. tp skrg, 2 antra fav aku utk breakfast..hehehe. wk2 sahur, pai2 tok akn msk 'sardin bntuan bnjir' utk ktorg. mmg best mkn rmai2. ngntuk2 pn, layan.. sume org diwajibkan bgn shur wk2 2, klu x nnt tok bising. tok kami ni mmg bising ckit.. org tua kan.. tp dia baik. byg kn la klu sume cucu dia blk (nk dekat 13 org gk la..), rumah sure mcm nk pecah. yg kecik2 sibuk nk berlari, yg dh besar plk, bercakap kuat x ingat dunia. nasib baik rumah tok x de jiran. pantang kitorang ni melintas, ada je la bnda yg dia nk bising kan. tapi, kami sayang tok kami.. bila tdo 2, msti nk pegang tok. 2 yg smpai ada tdo kat kaki ngn kepala tok klu x dpt tdo sblh dia..hehehe. klu raya mg best. mak2 akn msk kat dapur, ayah2 borak kat depan, yg anak2 ni duk main kt bwh.. bl dh b'kmpul 2 ada je la idea gila. yg besar mula la arah2 yg kecik ni. y kecik pn ikut kan je la.. mainan yg plg srnk is 'main askar2' (sampai skrg kot kami still main bnda 2. tapi kali ni kami pulak la yg jd komander..hehehe) n abg yin akn cerita pasal 'hantu kemanchi' (hantu jenis apa 2, cuma kami je yg tau..). sekarang sume pon dh kawin. yg tnggal cuma geng2 perempuan aku. tapi dah kawin pn, perangai still xsenonoh gak. mmg mcm bdk2..

kata orang...


kata orang, sayangi orang yang sayangkan kita, cintai orang yang cintakan kita, and hargai orang yang menghargai kita.. well, kalau dl 2 bkn pegangn aku, tapi skrg aku sdr, mmg sepatutnya dunia mcm 2 sbb kita akn lebih bhgia.. never take life for granted

Wednesday, June 16, 2010

location: on my untidy bed

masih lg dlm mode rehat lps kndri. ada byk bnda yg nk dibuat tp mls. list yg prlu dibuat

1) edit gmbr kwen ebby - org2 ni sume dh bising sbb aku x upload or edit lg gbr2 kwen ebby 2. sabar ckit ek. i really need mood for those

2) buat vid - w'pun ebby dh jnji nk bg hadiah kat best wedding vid, tp aku still mls. why ha??

3) yg lain ni biasa la.. kemas rmh, kms blk, lipat kain, msk nasi.. sume kn buat everyday..

Sunday, June 6, 2010

i miss..

1) my japanese book- rndu sesangat. rasa cam nyesal je x bawak balik waktu cuti sem hari 2.. klu x blh praktis katakana. arghh... i'm such a japan freak sampai kan snggup study nihonggo wk2 cuti sem ni..

2) my friends- bila kawan yg kita ada buat kita hilang kepercayaan, kita akn miss kat kwn2 lain yg snggup dengar sume masalah kita..

3) taking photos- baru nak berjinak-jinak. tapi serius, beginner mcm aku ni mmg addict pada bnda2 baru yg aku rasa seronok.. hmm, what photo should i take next???

4) rumah sewa- banyak bnda2 gila yg dh jadi kat dlm rumah sewa 2.. n sume sbb ahli2 rumah 2 yg sewel2 belaka.. mish u all la..

Thursday, June 3, 2010

m.o.m.e.n.t.o.p.h.o.t.o gallery

she love the flower


not alone


one step at a time


white in green


the creatures

Thursday, May 20, 2010

babies

2 hari spend time dgn ain, amia, and hanani makes me realize yg diorg ada habit tersendiri. ada certain habit yg sama n ada yg very different.

ain - umur baru 5 taun.dia ni jenis yg happy go lucky. kalau kita x bagi pun, dia akan senyum n cuba x ambik things seriously. so, aku kena be tegas dgn dia. dia ni sgt competative. buat semua bnda pn nk b'lumba.

damia: 3 years old girl. a very straight forward person. apa je opinion dia, sume dia akan kuarkan. x de selindung2 pon. cnth nye, ada one time 2 aku pki dress pink yg ada corak2. aku tny dia, 'makngah cantik x amia?' n dia boleh jawab 'cantik, tapi macam baju tidur saje,'..hahaha..sentap kejap aku

hanani: umur x sampai setahun pun (baru 5 bulan kot..ntah la. x igt). sgt cute. yg aku nmpk dia ni suka sgt meneran. kdg2 kita igt dia nk nangis. tapi rupa2 nya x, dia mmg jenis yg mcm 2. bunyi dia meneran 2, smpai 1 rumah dgr. bila dh penat, dia pon nangis. lg 1 habit dia, dia ni suka menjelir..so so so so so cute..

habit yg sama:

ain, damia, hanani: 3 3 suka pegang orang waktu menyusu. selagi susu x habis, selagi 2 diorg x kan lepas orang yg diorg pegang 2. kadang2 bila 3 org nk menyusu serentak, aku letak je hanani kat tgh antara ain n amia. ps2 mula la ain pegang sebelah tangan hanani, damia pegang lagi sebelah n hanani pegang tangan aku.. dah mcm berantai pulak aku tgk..

Wednesday, May 19, 2010

i'm a nanny

hari ni n esok aku jadi baby sitter utk 3 orang ank sedara aku, ain, amia n hanani. jaga ain (5 taun) n amia (3 taun) aku rs x jadi masalah sbb mmg dh biasa jaga diorng dari dulu n skrg pon diorg dh bsr. nk apa pn blh main mtk je.. masalah aku skang ni adalah utk jg hanani. hanani 2 x smpai setahun pon umor dia. bdk2 ni aku mmg x reti. tapi x pe la.. aku cuba jgk la.. agk2 dia nangis teruk sgt, aku kol je mama diorg srh blk

p/s: hanani klu dh nangis, mmg x de intro. dia trus msk chorus je.. 2 yg seram 2

Saturday, May 15, 2010

song of the day

title:- eye of the tiger by survivor
especially to all badminton players and supporters. may the cup be with us someday..

Risin' up, back on the street
Did my time, took my chances
Went the distance, now I'm back on my feet
Just a man and his will to survive

So many times, it happens too fast
You change your passion for glory
Don't lose your grip on the dreams of the past
You must fight just to keep them alive

Chorus:
It's the eye of the tiger, it's the cream of the fight
Risin' up to the challenge of our rival
And the last known survivor stalks his prey in the night
And he's watchin' us all in the eye of the tiger

Face to face, out in the heat
Hangin' tough, stayin' hungry
They stack the odds 'til we take to the street
For we kill with the skill to survive

chorus

Risin' up, straight to the top
Have the guts, got the glory
Went the distance, now I'm not gonna stop
Just a man and his will to survive

chorus

The eye of the tiger (repeats out)...

Friday, May 14, 2010

DOWN WITH DIGNITY

sama macam yg aku tulis dlm facebook. down with dignity.. mmg kita klh, tp kita klh bermaruah. puas hati tgk semua pemain dah cuba sehabis mungkin dalam game hari ni.. yes, we are great but they are way better. pemain malaysia mcm ada byk sgt tekanan. they are pressured to win this game and pressured to please all the supporters. 2 la antara tekanan main kat tmpt sdr,,

Tuesday, May 11, 2010

skang ni area chenor kecoh dgn kes peah masuk n kes mengintai. aku dgr pon seram. bnda ni jd sebelum aku blk cuti sem lagi. first kes yg aku dgr, bila dia rompak rumah sorang datin janda ni (husband dia meninggal sebab eksiden). yang kesiannya, anak lelaki datin yg sulng 2 x de kat rumah. yang ada cuma anak lelaki dia yang bongsu je. perompak 2 ikan idin ( nama anak dia) n letak kat satu sudut pastu acu parang kat leher datin mintak barang2 dari datin. yang lagi jahat 2, sebelum tinggalkan rumah datin, dia sempat makan. diorang buat macam kes rompak2 ni benda kecik je..

budak2 laki muda kat chenor pon dh mula meronda. yg peliknye w'pun tiap2 malam meronda, diorg x dpt pon pencuri 2. padahal, kes2 pecah masuk ni jadi tiap2 hari. mak ada bagi tau, rumah kat depan rumah aku ni dah 2x orang 2 try nk masuk tp jiran diorang perasan.

jadi pompuan, ni la yang paling aku takut. kalau dia masuk, rompak, n blah aku blh nk terima lagi. yang aku takut, diorang buat benda2 x senonoh kat budak2 pompuan ( nauzubillah.. mintak2 dijauhkan). tapi buat masa skang ni memang x de lagi kes g2. selalunye diorang masuk, ambik brg, n tngglkan org dlm rumah mcm 2 je..

p/s: semoga ALLAH sentiasa melindungi kami

thomas 1

tadi tgk thomas malaysia lwn jepun.. x puas hati tgk hafiz hashim main. yes, org lain pn klh gak tp org lain nmpk sgt berusaha utk main. tapi dia.. untuk game first 2 mmg dh sit hati. dia mcm saje je nk klh game 1st sbb dia tau dia blh mng game 2nd. tapi mslhnye blh ke dia mng sml utk game ke-3?? (nope..). pas2 dia ada byk sgt peluang utk attack lwn dia tp dia x buat. dia sibuk nk buat lwn dia 2 pnat tp sudahnye, dia yg kalah..

utk pemain jepun 2 td, diorg w'pun kecik n bdn ala2 geng2 johnny's je.. (huhuhu..i love johnny's especially hey say jump.. so cute), tp diorg pny semangat sgt tnggi. sedaya upaya dia kejar jugak shuttle 2 w'pun mcm mustahil je nk dpt. diorg ada semangat kamikaze. sbb 2 la diorng blh tawan tanah melayu pakai basikal je dulu n boleh bgn kan semula negara diorang walaupun hiroshima and nagasaki kena bom. even negara2 besar barat pun respect dgn diorng..

Monday, May 10, 2010

today..

hmm..apa rutin hari ni?? hari ni bgn lmbat...sgt lmbat. smlm tdo pn sgt lmbt sbb lyn intrnet smpi pg.. bgn2 je tdo, t'kjut sbb smlm mak pesan srh msk tgh hr.. dh lmbt sgt bgn hr ni, masak pon ala kadar je la.. mula2 buat sotong goreng lada, buat sup sawi, then ikan goreng, n sambal tempoyak. 2 je yg mmpu sbb mak nk blk kj sgt2 dh. nsb baik along ada. dia yg kmas kn rumh smntra aku memasak. bila mak blk mak tny, 'nasi dah masak ngah??'.. alamak!! nasi x msk lg.. kesian abah sbb kn mkn lmbat gkk.. sori2

Sunday, May 9, 2010

song of the day

song: fighter by christina aguilera
ps: you'll never gonna win

When I, thought I knew you
Thinking, that you were true
I guess I, I couldn't trust
'Cause your bluff time is up
'Cause I've had enough
You were, there by my side
Always, down for the ride
But your, joy ride just came down in flames
'Cause your greed sold me out of shame, mmhmm

After all of the stealing and cheating
You probably think that I hold resentment for you
But, uh uh, oh no, you're wrong
'Cause if it wasn't for all that you tried to do
I wouldn't know just how capable I am to pull through
So I wanna say thank you

'Cause it makes me that much stronger
Makes me work a little bit harder
It makes me that much wiser
So thanks for making me a fighter
Made me learn a little bit faster
Made my skin a little bit thicker
Makes me that much smarter
So thanks for making me a fighter

Oh, ohh

Never, saw it coming
All of, your backstabbing
Just so, you could cash in
On a good thing before I realized your game
I heard, you're going around
Playing, the victim now
But don't, even begin
Feeling I'm the one to blame
'Cause you dug your own grave, uh huh

After all of the fights and the lies
Yes you wanted to harm me but that won't work anymore
Uh, no more, oh no, it's over
'Cause if it wasn't for all of your torture
I wouldn't know how to be this way now, and never back down
So I wanna say thank you

'Cause it makes me that much stronger
Makes me work a little bit harder
Makes me that much wiser
So thanks for making me a fighter
Made me learn a little bit faster
Made my skin a little bit thicker
It makes me that much smarter
So thanks for making me a fighter

me vs ...

baru lepas habis gaduh ngn adik lelaki aku. tensen btol. adik aku yang kecik 2 dah takut dah. dia takut kitorang bertumbuk je.. aku cakap betul, kalau dia tumbuk aku, aku tumbuk je balik.. mak ngan abah buat2 x nmpak je. selagi ktorg under control, diorg biarkan je..yes, i know i'm rough tp kadang2 budak laki ni mmg kena disedarkan. dia sama je mcm guys who girl hate. perasan cool tapi sbnrnye poyo. so, bila bnda yg dia dh buat 2 slh, dia slh kn org lain plk.. mmg canggih dia pny plan, tp hampeh. pape pun, aku puas hati sebab aku rasa aku dh menang mlm ni.. so, i feel good..

Monday, May 3, 2010

song of the day

for someone used to be precious:-
title: stranger by hilary duff

Nobody believes me when I tell them that you're out of your mind.
Nobody believes me when I tell them that there's so much you hide.
You treat me like a queen when we go out,
Wanna show everyone what our love's about.
All wrapped up in me whenever there is a crowd,
But when no ones around;

There's no kindness in your eyes,
The way you look at me, it's just not right.
I can tell what's going on this time,
There's a stranger in my life.
You're not the person that I once knew.
Are you scared to let them know it's you?
If they could only see you like I do,
Then they would see a stranger too...

Did I ever do anything that was this cruel to you?
Did I ever make you wonder who was standing in the room?
You made yourself look perfect in everyway,
So when this goes down, I'm the one that will be blamed.
Your plan is working so you can just walk away,
Baby your secret's safe.

There's no kindness in your eyes,
The way you look at me, it's just not right.
I can tell what's going on this time,
There's a stranger in my life.
You're not the person that I once knew.
Are you scared to let them know it's you?
If they could only see you like I do,
Then they would see a stranger too...

Such a long way back, from this place we arrived.
When I think of all the time I've wasted, I could cry...

There's no kindness in your eyes,
The way you look at me, it's just not right.
I can tell what's going on this time,
There's a stranger in my life.
You're not the person that I once knew.
Are you scared to let them know it's you?
If they could only see you like I do,
Then they would see a stranger too...

There's no kindness in your eyes,
The way you look at me, it's just not right.
I can tell what's going on this time,
There's a stranger in my life.
You're not the person that I once knew.
Are you scared to let them know it's you?
If they could only see you like I do,
Then they would see a stranger too...

cerita seorang kawan

aku ada sorang kawan. kawan aku ada sorang kawan yang lain. kawan aku sangat sayang kawan dia ni. pada dia, kawan dia ni adalah orang kedua yang paling dia sayang lepas family dia. dia dah kenal kawan dia ni seumur hidup dia bila diorang sama2 membesar sekali. dia ingat dia dah cukup kenal kawan dia ni. dia percaya kawan dia sepenuh hati. tak penah terlintas yang kawan dia akan tikam dia dari belakang. tapi bila dia dah besar, dia dapat tahu yang kawan dia ni menipu dia. yang paling dia sedih bila kawan dia gunakan dia untuk tutup setiap perbuatan dia. dia dapat tahu pun secara kebetulan. mungkin tuhan nak tunjuk pada dia siapa sebenarnya orang yang selama ni dia respek dan hormat. dia selalu ingat yang kawan dia ni contoh terbaik yang dia penah ada. lepas je dia tahu perkara sebenar, satu satu hal mula keluar. dia rasa dia dah x kenal dah siapa kawan dia. setiap apa yang kawan dia buat semua tipu. tak ada satu pun yang betul. kawan dia ada sisi lain yang selama ni dia sendiri x penah terfikir kawan dia ada. tapi sebab dia sayangkan kawan dia, dia halalkan semua. tapi untuk jadi macam dulu semula memang dah tak boleh. like she said, she'll forgive but she never forget..

m.e.r.d.e.k.a

akhirnye hbs dh sume exm. ni kira exm plg pendek yg pnh aku buat tp plg kelam kabut. sume bnda nk disumbat serentak sbb jadual exm yg sgt pack. tp alhamdulillah..sudah habis sudah.. x sabar nak balik n lepak je kat rumah..

Thursday, April 22, 2010

when i was studied a few days ago, i heard this very funny (i think its funny) joke on the radio. this dj told a story about one shop named WEE KEN FAIT at her hometown. it is a chinese shop and it has been there for a very long time. then, there's a shop opened just next to the chinese shop and its called SO CAN WE!!

#WEE KEN FAIT sounds like WE CAN FIGHT in english..hahahaha

Sunday, April 18, 2010

milin,gambatte kudasai

exam kali ni rasanya exam yg plg mencabar. jadual macam haram (einstein klu tgk jadual ktorg pn t'kjut). 3 killer subject dia blh ltk straight dr isnn smpai rabu. skang ni pon aku mcm byk sgt problem. byk sgt yg aku pikir ni. sume nye sebab apa yg jd kat aku 'hari 2'. tp sbb bnda yg jd 2 la, aku rs ni adalah exam yg plg aku bg 100% effort (x nk teringat punya pasal).. gambatte masu

Saturday, April 17, 2010

fikir, tulis & kena

betul x betul

kuiz psikologi ni pun sekadar suka2 je. kalau btl, btl la tp klu x btl, tepuk dada tny selera. mngkn ia sekadar kebtln sj. ada jg yg kata, kuiz ni direka oleh paar psikologi. apa pn diorg ni pn manusia jgk kn, jd x semestinya hsl nya tepat. ia dilakukan dgn mengagak jwpn melaui sub conscious mind yg m'beri jwpn secara spontan. mkna nya nm2 ni sume dah bersemadi dlm otak. cuma skrg ni dpt la tau sape yg pnting dlm kehdpn skrg ni..

syarat

kuiz ni ada syarat. kena jujur, ikhlas, dan yakin. jgn pikir 2 3 kali

soalan:

1) buat 9 kolum n letakkan no 1 - 9 pada kolum 2
2) kolum 1 & 2 - lyk nm lelaki/perempuan yg terlintas dlm fikiran tp bkn t'diri drpd ahli keluarga
3) kolum 3 & 4 - tulis nm yg t'lntas dlm pikiran yg t'dr dr keluarga/kawn2
4) kolum 5,6,7, & 8 - tulis lagu2 yg terlintas dlm pikiran
5) kolum 9 - tulis no yg t'lntas dlm pikiran


jawapan

1) kolum 1 - nm yg korng minat tp x dpt
2) kolum 2 - nm org yg disukai tp x kira apa pn, hub korng b'2 ssh disatukan
3) kolum 3 - nm org yg sentiasa ada b'sm ketika korng memerlukan
4) kolum 4 - nm org yg sgt memahami diri kamu
5) kolum 5 - lagu yg ditujukan utk org dlm kolum 1
6) kolum 6 - lagu utk org dlm kolum 2
7) kolum 7 - lagu tema hidup korang
8) kolum 8 - lagu kegemaran korng
9) kolum 9 - no kegemaran & bertuah korng

# i've done the test n kebyknnnya mmg betul.. suratan atau kebetulan??

Thursday, April 15, 2010

bad day

banyak yang jadi hari ni..

1) aku ada presentation but my lecturer stop me before i finish read them all

2) ada test listening jepun tapi aku duduk kat barisan blkng skl sbb seat dpn sume dh pnh. as a result, aku x dgr sgt pon apa yg org kat dlm cd 2 merapu

3) kena hantar skrip jepun tp skrip x print lagi so aku pun lari pegi techno. tp org selaut kat dlm 2 n tb2 1 printer kat c2 rosak. so, aku lari pegi library. sensei ckp dia bg 5 min je utk aku bwk skrip 2 kat dia or dia akn minus 10 marks utk kumpln aku. (nasib baik sempat bagi)

4) kuar pg jj utk beli brg2 ckit tp tb2 pening kpla..

# may tomorrow be better than today

Monday, April 12, 2010

lawak kombo

Lawak 1

Suami : Kenapa Sayang menangis?
Isteri: Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami : Buku apa?
Isteri: Buku bank abanglah..


Lawak 2

Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma. Derma untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka pintu.
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk
didermakan?
budak : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ?????

Lawak 3

Tunang Farid, Siti, menelefonnya untuk memutuskan pertunangan mereka.
Farid : Mengapa?
Siti : Saya dah bosan ngan awak. saya dah ada teman baru. Sebelum tu awak mesti kembalikan semua gambar saya.
Farid : Ok. Tapi saya tak ingatlah yang mana satu gambar awak, Nanti awak pilihlah sendiri. Yang selebihnya kembalikan kepada saya.
Siti : Erkkkkkk.... .... Benci .........

Lawak 4

3 org menaiki motor dan ditahan polis trafik. Namun pemandu motor tersebut tidak berhenti. Katanya, 'Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!!

Lawak 5

Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda dan kebetulan pada jalan pulang terserempak dengan kawanya yang ingin menumpang, lalu ditumpangkan kawanya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin hanya mengunakan gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawanya itu,
Kawan Tok Batin : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 sahaja.
Tok Batin : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.
Kawan Tok Batin : ????????

Lawak 6

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Shan terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati Amin.
Shan : Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Shan : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong jari saya.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.) Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan : Saya datang untuk ujian air kencing...

Sunday, April 11, 2010

thanks

mggu lps mak ngn abah g indon tgk along konvo. rsau gak aku sbb diorg x pnh smpai sn n 2 2 pon x pnh naik kpl terbang. sepatutnya aku ngn adik aku, faiz yg pegi tp time 2 x sure yg final exm dh start or not. di sbb kn x nk ambk risiko, so deme b'2 je la yg pegi. mlm 2, along kol aku..
ni la antara dialog kami mlm 2.. ( ada certain 2 aku x igt, so aku tkr2 ckit. tp ni mmg citer benar..)

along: tau x td wk2 mak ngn abah kat lcct, diorg ada jmpe 1 group bdk ni

aku: pastu??

along: pastu mak pon borak la ngn bdk2 2..

aku: borak pe??

along: borak macam2. mak tanya diorang, nak g indon gak ke.. diorg ckp 'ye'. ps2 mak pn bkk la citer yg ni first time dia pegi indon n naik flight so dia mcm rsau gak.

aku: mak ckp g2?? pastu bdk 2 kata pe??

along: budak 2 ckp, ' x pe makcik, nnt makcik ikut je ktorg. ktorg buat apa, mkcik ngn pkcik follow je.. nnt dlm flight pn kita ddk je dekat2..

aku: baik btol. mcm mn mak blh pg tegur diorg??

along: bkn mak yg tegur diorg. diorg yg tegur mak..

aku : o..ps2??

along: diorg tolong mak ngn abah smpai hbs r. siap bwk pegi imigresen sume. ps2, bila sume dh setel, dia make sure yg mak ngn abah dh ok, diorg blah r..

aku: oo.. ni apa motif citer ni??

along: tau x sp yg tolong mak ngn abah??

aku: x tau. sape?? (nak x nk je aku tny ni. dh dia semngt citer, aku kena la buat2 dgr)

along: BUNKFACE!!!

melompat aku bgn dari katil. biar betul kak oi.. hadoi, klu la aku yg pg indon wk2 2.. tapi pape pn, thank you for helping my parents..

#mak, x de ke yg mak b'kenan nk dijd kan menantu antara 3 2?? hehehehe

Saturday, April 10, 2010

ada banyak benda yang pompuan harap dapat bagi kat lelaki tp dia x dpt bg. kenapa ye?? ni la antara barang yg diorg rasa sesuai untuk lelaki n ni la juga alasan knp dia x bg..

1) baju (org kata pendek jodoh)

2) perfume (dah beli x pakai kang buat sakit hati je..)

3) wallet ( ada yg baru tapi yang lunyai 2 jugak yg dia suka)

4) tie ( kaler yg pompuan kata cute 2 la yg dia kata kaler pondan)

5) jam ( mahal maa..)

6) perhiasan ( apa perhiasan yg lelaki suka??)

7) game (kang dh bagi game kang mampos trus x lyn aku)

8) topup (cmne klu dia kol pompuan lain??)

9) lagu ( klu bg lagu jiwang kang msti kena ejek)

10) kasut ( apa saiz kasut dia??)

# macam -macam..

Monday, April 5, 2010

budak2 zaman sekarang

tiba2 malam ni byk bnda pulak yg nk share kat dlm blog ni. td bkk facebook n tiba2 jumpa group 'anti rafiqin darwisy'. sape RD ni?? knpa tb2 ada group anti dia?? nak kata artis bukan. ahli politik lagi jauh. slps diinvestigate, rupa2 nya bdk RD ni pnh post status yg menyakitkn hati kat FB. ni la antara apa yg dia pnh post.


bdk ni umur baru 14 taun, dudk kuantan. mula2 2 dia nmpk mcm brni nk lwn org2 kutuk dia. ps2 agak nya bl dh rmai sgt yg x sk dia, dia trs ckp yg dia ni org sabah n agama kadazan ( kadazan 2 agama ke??). punya la takut sampai x ngaku islam. skang ni sape2 yg try nk add dia sbg friend dia dh x kn approve dh. ni la yg jd bl org buat something x pk dulu..

# gambar x clear sgt..
# bdk ni mybe pk apa yg dia buat 2 cool tp sbnrnye poyo. ni la ciri2 yg x disukai

10 things that a girl likes about a boy

1) penyayang

2) mengambil berat - concern hal kebajikan orang yang dia sayang

3) protective - x payah kuat jnji perempuan 2 boleh rasa terjaga

4) boleh mengaku kesalahan - x de la asyk nk mng je..

5) bertanggung jawab

6) romantik - x payah la sampai asyk nk kuar kn ayat yang lembek meleleh 2 asalkan apa yg dia buat 2 melekat ke hati..

7) x malu tunjuk kasih sayang - x de la nmpk pompuan 2 je yg t'kjr2..

8) penyabar

9) boleh bimbing isteri

10) menghormati wanita - x ksh la kawan, girlfriend, mak, makcik, cikgu.. asalkan namanya pompuan

# berdasarkan survey yg dibuat antara bdk2 rumah..

10 things that a girl hate about a boy

1) ego- asyik nak menang je..

2) x sensitif - x tau nak jaga hati orang

3) cuba berlagak cool tapi x sdar apa yg dia buat 2 sebenarnya poyo

4) x matang - berfikir macam budak2

5) x hormat orang - asyik nak menyakitkan hati orang

6) suka menyakitkan hati - kadang2 dia pikir benda ni klakar tapi sebenarnya x..

7) berprasangka buruk - asyik nak menuduh

8) cepat naik angin - marah tanpa usul periksa

9) x menghargai - orang x sayang dia, dia pegi buat citer sedih, dah sayang 2, ditinggal tinggal kan.. dh x de bru sibuk nk carik semula

10) suka bagi alasan - ada je la cerita dongengnye..

# berdasarkan survey yang dibuat diantara budak2 rumah..

Saturday, April 3, 2010

jaga kau monyet

lama x update blog. tiba2 mlm ni teringn plk nk post something. td pegi bukit cerakah utk shooting drama jepun.

tp ada bnda yg jd kat bkit cerakah. wk2 tgh shooting, group ktorg kn serang ngn monyet. monyet2 2 bau nasi lemak yg ktorg bwk. nk lari, keje x siap lagi so ktorg berani2 je r ddk kt c2. tiba2 ada sekor monyet ni dtg dekat ngn ktorg. dlm byk2 monyet rasa2 nya ni la yg paling x blh dibawak berbincang. monyet2 lain sume ushar dari jauh je tp yg sekor ni mmg berani nk dtg dkt ktorg.

aku muka dh cuak. bab2 monyet ni aku mmg x thn lps ada kes kwn aku kena gigit kpla ngn monyet wk2 blik dr kuliah dulu. mmg trauma r w'pun bkn kpla aku yg dibalun nye. ktorg still x gerak tp otak aku dh mula merangka plan. aku dh aim mn tmpt yg aku nk lari klu tb2 monyet 2 buat serangan gerila. sume mknn dh ktorg sorok kat dlm beg kecuali ada 1 teh tarik yg ktorg lupe nk smpn. dgn selamba badaknye ambik n bawak lari ats pokok. nk marah takut, so ktorg halal kn je la.

igt kan lps dia rembat bnda 2, dia akn blah utk cr mngsa lain plk. tb2 ktorg nmpk dia mcm aim something. dia campak je teh tarik yg dia mnum 2 n turun sml dr pokok. aku dh seram.ni pehal lak ni. pebende lagi yg dia nk ni. rp2 ny dia nmpk aku nyer kamera. yg malang nye kamera 2 ddk jauh dr aku. kamera aku ni ada b'gntung 1 key chain bntuk donat. dila dh jerit, "weh, dia nmpk donut 2!!". aku dh nk nangis kat seat 2. kamera yg x smpai setahun mmg r aku syg.

monyet 2 buat selamba je. ktorg sume gamam. aku lngsung x b'ckp wk2 2. tiba2 monyet 2 pndang ktorg smbil capai kamera 2. time 2 baru aku sedar. "kamera aku!!", 2 je pun yg mmpu aku buat.

time 2 bru la sume mcm t'sedar. yazid pn trus ambik surat khabar n baling kat monyet 2. monyet 2 t'kjut trus lari n campak kamera aku. fuhh, nasib baik. klu x mmg dh rugi rm500 aku. pape pn time ksih yazid. sbb bnda 2, hbs sume dialog yg aku hafal melayang...

Thursday, January 28, 2010

mari belajar bahasa jepun 3

bango (number)

1-ichi
2-ni
3-san
4-yon
5-go
6-roku
7-nana
8-hachi
9-kyu
10-ju

#klu perasan dlm citer buzzer beat ada scene yg heroin 2 jerit pnggl hero kat tgh gelnggang basketball. dia jerit, 'oi, hachi-ban'. ban adalah singkatan bagi bango yang bermaksud number. so sbnr ny, dia jerit, ' oi, number 8'. dah tau mksud mmg best

Wednesday, January 27, 2010

pagi yg lembab

pagi yang paling berat sekali nak bangun
terima kasih la pada sapa yg kol aku smpai pkl 2.30 2..
you know who you are..

Tuesday, January 26, 2010

sakit..

seksa nya bila tekak sakit+gatal.
nak garu x sampai.
nk biar x larat.
sudah nye tahan je r..
air mata dah bergenang menahan sakit..
budak2 ni sume kata aku nk demam.
keje banyak x siap lagi.
haih..macam2

bila dah lapar tapi x de duit

byk yg manusia snggup buat bila perut berbunyi mintak diisi tapi duit x de nk beli mknn. contohnya mcm smlm. wk2 nk tnggu utk kelas analytical yg mula dr pkl 8 smpai 10. ktorg lepak2 kafe smntara nk tnggu azan. masing2 dah mula jeling kat gerai yg jual mi goreng, nasi lemak, keropok lekor, n burger oblong. perut lapar tapi bila intai wallet, duit tinggal snggit je. 2 pn nk buat tmng bas blk nnt. dlm sunyi2 2, tb2 amir offer nk blnja. sume still buat muka relax. tapi bila mi goreng dah sampai depan mata, sume dah x leh nk control jiwa. perut berbunyi makin kuat. mi dah kat depan mata. skang ni tnggal org yg blnja 2 jmput mkn je.. ye r, kita ni org mlyu. ada adab n sopan. x kn nk main serang je klu org x ajk.

amir: eh korang, jom r makan

2 dia.. signal dah sampai. apa lagi, masing2 mula lah angkat sudu. pndai gak bdk yg g beli 2. dia ambik sudu ngam2 utk ktorg sume. tangan dah bersilang silang. mi yg dalam bekas kecik 2 kami hadap mcm seminggu tak makan. mi 2 kami anggap mcm musuh yg msti dihapuskan. 2 la yg jadi bila perut menguasai akal fikiran. kalah pelarian bosnia..

Sunday, January 24, 2010

awful day..

hari ni awl2 lagi dah buat aku bad mood. first, terpaksa pegi modul yang memang sedia maklum menyusahkan hidup aku. umor dah 22 tapi still kena pegi dengar ceramah. bas pulak lambat. dalam ayu2 pakai baju kurung pahang kaler turqoise aku 2, aku mencangkung kat atas divider tunggu bas yang memang macam hidup segan mati x mau hari ahad ni.. dalam setengah jam gak la tnggu, akhirnya bas uitm sampai. save gak singgit aku. bila duit dah 2 minggu aku gunakan duit ptptn dengan ghairahnya (skang kan sale ry cina.. mmg parak r aku sampai bln 2 ni), singgit pn aku jd berkira. sampai2 dah dftr sume aku pnjt dsb 2. x de ms nk ddk bwh dgr penceramah membebel. tnggu pny tnggu, dari duduk kaki lurus ke bawah smpai la kaki naik ataskerusi, pnceramah x dtg gak. ada la dlm sejam tnggu. tiba2 aku ada la sorang leturer ni naik.

lecturer: korang rasa orang melayu dah merdeka ke??

ni pehal lak ni. salam x bagi, perkenal nm pn tdk tb2 tny soaln mcm 2.dia igt sume org knl dia agk ny. mmg la dia ni femes kat fac sbb sll bg ceramah kat sape2 yg parking x senonoh kat fsg tp x la smpai aku tau nm dia sp. igt kn dh pendek je ucapan dia tp tb2 dia naikkan tune dia. mcm nk mengamuk pn ada. dh mrh2, dia menyanyi plk. lepas nyanyi tiba2 dia ngamuk plk. org pndai ni kadang2 mmg pelik ckit. emosi x leh n cntrol.aku muka dh tensen, thn je.. rupa2 ny penceramah x dpt dtg. lecturer ni tukang ambik gambar je. dah x de org lain, dia pn volunteer nk jd bidan terjun. 2 yg ckp x de point.

dalam 2 jam jgk r thn jiwa kat dlm dsb 2 ceramah dia pn hbs. aku dh bgn, ready nk redah bdk2 yg sama mcm aku- lapar n sibuk nk kejar bihun subsidi. makan bihun dia dah macam makan tali tangsi tapi aku telan kan jugak. bnda dh free kn la terima. klu b'byr, aku mtk je mkcik tepi 2 masak balik. 2nd round, nasib baik penceramah yg mmg bertauliah akan bg ceramah. perut dah kenyang, hati pun dah senang aku masuk balik dewan 2.. sesi kedua ni dah boleh nk diterima akal. nsb baik diorg tukar penceramah. klu org yg sm gak naik aku mmg gi luku je kpla mpp yg uruskan modul kali ni. ( nk luku kpla lecturer 2 x brni. kang x psl2 aku jd batu. org kata lepas mak ayah kita, kita kena hormat kat cikgu)