Monday, October 21, 2013

klinik kembiri SPCA setapak

 

sambungan yang hari tu. 
*
*
*
ahad baru-baru ni bawak jugak mina dengan ponyo pegi klinik untuk mandulkan diorang. sampai sana dalam pukul 9. klinik tu senang je nak cari sebab dia betul-betul kat depan balai bomba setapak. mana-mana yang pakai waze atau gps and nak cari tempat ni, korang boleh search ikut balai bomba ayer jerneh setapak. ala, dekat sangat dengan kl festival city. 

sampai dekat sana, kita terus register untuk kucing. better pegi awal so kita dapat giliran awal. registration dia open dari pukul 9 sampai 1.30 tapi operation/surgeri ni dia buat sampai 4.30. kucing pulak, malam sebelum nak kena operate tu, please puasakan. jangan bagi makan/minum apa2. macam mina dengan ponyo hari tu, saya siap bawak diorang masuk bilik sebab takut diorang pegi tompang makan dekat rumah orang sebelah. 

lepas hantar dan register kucing ni untuk proses pemandulan, kita boleh g jalan-jalan dulu. macam hari tu, mina dengan ponyo turn no 5 dengan 6. so, lepas hantar diorang pegi jalan-jalan sekejap la dekat kl festival tu. 

dalam pkul 4, balik semula ke klinik kembiri ni sebab diorang call and cakap dah siap. doktor cakap mina ada something dalam badan. kalau x buang nanti boleh jadi kanser. so, dia ni kena buat major operation la. nasib baik jugak datang sini. kalau tak mane nak dapat kesan pasal kanser ni sume kan. 

waktu kita dah ambik kucing kita, diorang akan ajar semua cara-cara nak jaga. time ni kucing memang kena jaga lebih la sebab takut luka diorang ada infection nanti. cage kena kering. so kena rajin tukar alas. saya pakai surat khabar je. senang sikit pagi sebelum keje saya tukar, malam lepas balik keje pun saya tukar. 

so, pada sape2 yang ada kucing and nak mandulkan diorang, boleh pegi dekat sini, servis memang tip top but harga affordable. mina dengan ponyo punya harga surgery total=rm190.

hopefully, post yang ni dapat membantu mana-man yang berhajat nak mandulkan kucing-kucing anda and terkial-kial cari dalam google klinik-klinik yang munasabah harganya untuk proses ni. sebab dulu, memang time nak cari klinik, google macam gila jugak. ramai yang suggest klinik swasta yang mahal. kalau ada klinik kerajaan pun, nak tunggu turn tu, sampai kucing kita ni beranak balik pun belum tentu kekosongan ada. 

OH, LUPA NAK PESAN, PLEASE BUAT APPOINMENT BEFORE DATANG SINI K. NO TEPON KLINIK NI ADA SAYA LETAK DALAM PREVIOUS POST ENTRY

mana2 yang nak tau benefit dan kenapa kita kena mandulkan kucing boleh baca kat bawah ni ye:

What is Spay/Neuter?
The term neutering refers to a minor operation to remove the reproductive organs of the male and female animal, while spaying is specific to female animals.
  1. Heath Benefits
    • Females
      - Decreases the risk of mammary tumors (breast cancer)
      - Eliminates the risk of uterine infections (pyometra)
      - Reduces the risk of TVT (Transmissible Venereal Tumour), a sexually transmitted cancer.
      - Avoid the risks of pregnancy and birth.
    • Males
      - Reduces the chances of TVT
      - Eliminates the risk of testicular cancer
      - Markedly reduces the risk of prostrate cancer, anal gland cancer

  2. 1.Behaviour Benefits
    • Reduces stress
    • Prevents wandering and roaming in search of females, which can lead to:
      - road accidents
      - fighting leading to wounds and infections
      - spread of diseases such as TVT
    • Eliminates marking of territory by urine spraying and reduces odor
    • Reduces interdog aggression.
    • Avoid embarrassing moments where dogs like to 'mount' on peoples leg.
    • Eliminate the the frantic pacing and crying while in heat.
    • Spayed and neutered pets are more relaxed, and more homely

yang bawah ni fatwa dari jakim pulak untuk mana-mana yang takut memandulkan binatang ni melanggar hukum syarak.
 
We have referred to the "Jawatankuasa Kemajuan Islam Malaysia" regarding the neutering of pets. Below is the "fatwa" issued by JAKIM (July 2002):

"All pets like cats and dogs are allowed to be neutered or spayed in order to maintain the health and welfare of both the animals and the community."

"Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah."

After studying the messages of the aforementioned "mazhab"s and the medical viewpoint of the SPCA animal experts, 'JAKIM' has decided that neutering of cats for reasons of 'maslahat' is acceptable. It is in agreement with 'qaedah' (way) Fiqhiyyah which states "To choose the lesser of two evils".

1 comment:

sari h.m said...

Boleh minta e-mel, sy nak diskas pasal kucing, nak mandulkan tapi x tau tempt mana... ada 5 ekor nak mandukan(kucing2 jalanan)

Intan